Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

UML design in linux

Η UML (http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Modeling_Language) είναι μια πολύ ωραία, καταπληκτική, σχεδόν φανταστική, σχεδιαστική-περιγραφική αντικειμενοστραφής γλώσσα (σκέτο) που δημιουργήθηκε για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των προγραμματιστών και όλων των υπόλοιπων (άσχετων).

Επίσης δημιουργήθηκε για να σπάει τα νεύρα των προγραμματιστών όταν αυτοί πρέπει να σχεδιάζουν αυτό που θέλουν να φτιάξουν σε UML, για να φαίνεται πιο "ολοκληρωμένο".

[Την επίσημη δικαιολογία της δημιουργίας της θα την βρείτε στο 1ο link]

Μιας και έμαθα UML στην σχολή, όσο άχρηστη και αν μου φάνηκε (δεδομένου οτι σαν γνήσιος προγραμματιστής, ΠΟΤΕ δεν σχεδιάζω απο πριν αυτό που θα φτιάξω) αλλά και όσο χρήσιμη (θα την συνιστούσα σε περιπτώσεις που θέλετε να εντυπωσιάσετε ή για reverse engineering) είπα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία (του εντυπωσιασμού πάντα) και να σχεδιάσω την πτυχιακή μου πρώτα σε UML.

Εδώ συνάντησα και το πρώτο μου πρόβλημα.
Για να "σχεδιάσω" σε UML χρησιμοποιούσα το πρόγραμμα της visual-paradigm που είναι υπερπλήρες και κάνει τα πάντα και το Visio με τα καταπληκτικά γραφικά (που δεν υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες βέβαια). Κανένα απο τα δυο δεν είναι δωρεάν και κανένα απο τα δύο (μα τι έκπληξη) δεν έχει κάποιο port σε linux.

Θέλω να αποφύγω την χρήση του Wine ή του VirtualBox για καθαρά ιδεολογικούς λόγους.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκα το DIA και το Umbrello.
Στο http://www.linuxjournal.com/article/8334 συγκρίνει τα DIA, Poseidon και MagicDraw, όμως τα δυο τελευταία δεν υπάρχουν σαν πακέτα στο Debian. Για καθαρά ιδεολογικούς λόγους και πάλι δεν θα τα εγκαταστήσω.

Πάμε να δούμε τι γίνεται με τα άλλα δύο...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αν δεν θες κάτι απλό δες και διάφορα uml plugins για eclipse ή netbeans. πχ. http://uml.netbeans.org/