Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

Το Linux ίσως δεν φτιάχτηκε για να αποτελέσει την mainstream επιλογή των χρηστών!

Ένα πολύ ωραίο άρθρο που διάβασα στο zero.gr
Έχω τονίσει τις γραμμές που μου άρεσαν περισσότερο απο όλες.


Torvalds: Πρεπει να υπαρχουν πολλες διανομες Linux!
from zero.gr by istor

Ο Linus Torvalds μιλώντας σε μέσο της Αυστραλίας υπερασπίστηκε την γραμμή της διαφορετικότητας των διανομών Linux, απαντώντας σε όσους επιδιώκουν την ενοποίηση των κοινοτήτων και την παραγωγή μιας το πολύ δύο διανομών στα πλαίσια της ενίσχυσης της παρουσίας του λειτουργικού στην αγορά!

Δεκάδες διανομές για ότι hardware μπορεί να φανταστεί κανείς! Η διαφορετικότητα είναι και ο πλούτος του λειτουργικού! Η κάθε κοινότητα στήνει την δική της υλοποίηση πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες που θέλει να καλύψει και το κάνει πολύ καλά μάλιστα! Το Linux ίσως δεν φτιάχτηκε για να αποτελέσει την mainstream επιλογή των χρηστών! Ναι τα Mac θα μπορούσαν και δοκίμασαν να πιάσουν κορυφή στα μέσα της δεκαετίας του ‘80!

Το Linux είναι ένα ιδιαίτερο λειτουργικό, είναι μια κουλτούρα και μια ολόκληρη “κοσμική φιλοσοφία” πίσω απ’αυτό δεν έχει άμεση εξάρτηση από εταιρικούς κύκλους και γι’αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει όταν δεν θα συμβαίνει το ίδιο για άλλα λειτουργικά συστήματα! Μπορεί οι διαφορετικές διανομές να συντηρούν την αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοτήτων αλλά οδηγούν μπροστά την εξέλιξη της ίδιας της υλοποίησης!

Αρκετές φορές πολλοί έχουν ευχυθεί την πτώση της Microsoft και των Windows αλλά δεν αναλογίζονται πως αυτοί είναι οι τελικοί ρυθμιστές της αγοράς! Τα Vista ηττήθηκαν και η εταιρεία έψαξε τις εναλλακτικές κοιτώντας δεξιά και αριστερά κοιτώντας στα light Linux distros των netbooks, το Android ή ακόμα και ψηλά στον ουρανό! Θα ήθελα πολύ να δω ένα περισσότερο mainstream Linux προϊόν για να παρατηρήσω τις διαφοροποιήσεις του απ’ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα, νομίζω πως θα έμοιαζε περισσότερο με Windows!

Κάποιος φίλος μου παρατήρησε σε μια συζήτηση, “το Linux είναι αριστερό, δεν κάνει για κυβέρνηση”, δίνει ιδέες διαμορφώνει το πλαίσιο και διορθώνει την πορεία της πληροφορικής όπου χρειάζεται, μέχρι εκεί…

Συμφωνείτε;

1 σχόλιο:

comzeradd είπε...

το μεγαλύτερο πρόβλημα του linux αυτή τη στιγμή για να καταστεί mainstream είναι κυρίως hardware θέματα. μερικές φορές χρειάζονται αρκετα "μαγικά" στην κονσόλα για να παίξει σωστά μια συσκευή που ένας απλός χρήστης θα χαθεί.

τα προβλήματα αυτά υπάρχουν κυρίως λόγω της εχθρικής ή αδιάφορης στάσης εταιριών hardware απέναντι στο linux, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού χρηστών. όταν θα υπάρχουν περισσότεροι χρήστες οι εταιρίες θα ενδιαφερθούν. για να ενδιαφερθούν οι εταιρίες θέλουν περισσότερους χρήστες. φαύλος κύκλος. χρειάζεται λοιπόν μια κρίσιμη (όπως και στις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές). το 5% είναι πολύ δύσκολο να γίνει 20%. το 20% είναι πολύ εύκολο να γίνει 60% ;)

ΥΓ. το macos είναι εκτός συναγωνισμού γιατί απ' τη στιγμή που τρέχει μόνο σε συγκεκριμένο hardware είναι εξ ορισμού μη-mainstream.