Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

flickr - άσ'το καλύτερα!


Σήμερα το πρωί διάβασα οτι βγήκε ο καινούργιος uploader του flickr.

Δεν το χρησιμοποιώ σαν υπηρεσία, οπότε δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα, παρατήρησα όμως οτι για ακόμα μια φορά μια υπηρεσία/εταιρία/whatever βγάζει έκδοση ενός προγράμματος για windows και για mac αλλά όχι για linux.

Αυτό που μου ήρθε στο μυαλό είναι πως η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία.

προφανώς η flickr (και οι υπόλοιποι) σκέφτηκαν το εξής:
Άσ'το μωρέ, έτσι και αλλιώς αυτοί (αυτοί μωρέ, οι κερατάδες του linux) θα φτιάξουν ενα καλύτερο...


ΥΓ1: ακόμα να μάθουν εκεί στο hotmail της microsoft τι ακριβώς είναι ο iceweasel και οτι είναι supported browser;

ΥΓ2: τι ακριβώς θα πει supported browser; τον όρο accessible to anyone δεν τον γνωρίζουν; την w3c της οποίας μάλιστα είναι και μέλος την έχουν γραμμένη;
ερασιτεχνική προσέγγιση απο μια μεγάλη εταιρία.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είσαι λίγο άδικος. Το flickr είναι δικτυακή εφαρμογή διαχείρισης και διαμοιρασμού φωτογραφιών, και δεν προβάλλει κανένα εμπόδιο ούτε περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης σε χρήστες με ελεύθερο λογισμικό. Υπάρχουν online uploaders μέσα από το ίδιο το flickr, που δουλεύουν μια χαρά, σε flash αλλά και εναλλακτικά σε απλή φόρμα html για όσους δε γουστάρουν flash. Η ίδια η φιλοσοφία της εφαρμογής, ότι δηλαδή τρέχει δικτυακά και όχι τοπικά, είναι εξ' ορισμού cross platform και προσβάσιμη για όλους.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης (και συγγνώμη για το δεύτερο συνεχόμενο σχόλιο) o Uploader είναι ανοικτού κώδικα υπό την GPL, ας είναι και μόνο για Win και Mac.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ένα σωρό flickr uploader plugins για Linux, αυτό που πραγματικά θα μπυ άρεσε θα ήταν να αναφέρει την ύπαρξη του Linux στο release:

π.χ. Linux users are reccomented to use Fspot or Gwenview Flickr uploader plugins.

Ανώνυμος είπε...

σε κάποιο σημείο νομίζω το flickr γράφει "για pc και mac" ταυτίζοντας το pc με τα windows. :P

όσο αναφορά το w3c, η ms έχει μεγάλη προιστορία στο να γράφει στα παλιά της παπούτσια τα πρότυπα και να προσπαθεί να επιβάλει τα δικά της. το ευχάριστο είναι πως ο explorer χάνει συνεχώς έδαφος στη "μάχη" του web.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και το http://juploadr.org/ που τρέχει σε linux. Το δοκίμασα πριν κανένα χρόνο και μου άρεσε επειδή ανέβασα εύκολα φωτογραφίες. Είναι σε Java.