Post μου απο το forum του Hellug:
Μετά απο αρκετή παρατήρηση νομίζω οτι το κυριότερο πρόβλημα κατα την μετάβαση απο windows σε linux είναι οτι ποτέ οι νέοι χρήστες δεν διαβάζουν το μήνυμα λάθους, ούτε τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία.
Πρέπει να παραδεχτούμε βέβαια οτι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό, αφού αυτό είναι μια συνήθεια που προήλθε απο το προηγούμενο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσαν και τα μηνύματα λάθους φάνταζαν γλώσσα εξωγήινων, ικανή να καταλάβουν μόνο hi-tech freaks και αν.
Δύο γεγονότα αποδεικνύουν την παραπάνω θεωρία. Πρώτα είναι η "θεαματική" αλλαγή που έγινε στα XP όπου το λάθος παρέμενε το ίδιο ακατανόητο, όμως η microsoft μας ζητούσε ταπεινά συγνώμη για το γεγονός (κοιτάξτε ξανά την παραπάνω εικόνα!). Δεύτερων, είναι η ύπαρξη προγραμμάτων και ιστοσελίδων οπου τα "λάθη" μεταφράζονταν σε κάτι πιο κατανοητό.
Αυτή η αναίτια απόκρυψη των λαθών (Θέλεις να το πείς και: "Δεν θέλω να φρικάρω τον χρήστη;") ώστε να δείς τι δεν δουλεύει σωστά και να προσπαθήσεις να το λύσεις, δημιούργησε μια τάση "πατάω το ΟΚ όσο πιο γρήγορα γίνεται και παραπονιέμαι στον αέρα/ξάδερφο/μαγαζάτορα".
Χαίρομαι που τα μηνύματα λαθών στο linux είναι πάντα (εξευτελιστικά σε μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις) λεπτομερή...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Έχεις απόλυτα δίκιο.
Αυτή η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον «μέσο χρήστη» τα δύο συστήματα δεν είναι καθόλου επιφανειακή. Ξεκινάει από την καρδιά της φιλοσοφίας τους. Τα Windows αντιμετωπίζουν τον χρήστη σαν «αυτό το ενοχλητικό, ηλίθιο πράγμα που κάθεται μπροστά μου και ξέρει μόνο να πατάει κουμπιά». Το Linux, το BSD και πολλά άλλα UNIX συστήματα θεωρούν ότι αυτός που κάθεται μπροστά στον υπολογιστή είναι πρώτα από όλα νοήμον ον, σκέφτεται τι κάνει, και κυρίως δεν είναι για κανένα λόγο σωστό να τον αντιμετωπίζουν σαν ένα ηλίθιο αντικείμενο που πιάνει χώρο μπροστά από το PC και σπαταλά τα resources του «πολύτιμου» υπολογιστή.
Γι αυτό στα Windows τα λάθη κρύβονται μανιωδώς πίσω από ευφάνταστες εφευρέσεις του στυλ «θέλεις να κάνω report το λάθος;». Τι θα κάνει report; Σε ποιόν; Αν ο υπολογιστής δεν έχει δίκτυο εκείνη τη στιγμή, πώς στο καλό θα το κάνει το report; Πειράζει να μας δείξει κι εμάς το πλήρες κείμενο του report, ας πούμε με ένα button της μορφής «προβολή αναφοράς λάθους»;
Στο Linux αντίθετα, το «report» είναι εκεί μπροστά σου και σε κοιτάζει :)
Στο Linux υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Τα μηνύματα λάθους δεν εμφανίζονται με συχνότητα εκατό σε κάθε λεπτό. Γι αυτό όταν κανείς δει ένα μήνυμα λάθους ξέρει ότι είναι σημαντικό. Αλλιώς δε θα εμφανιζόταν τίποτα.
Η παταγώδης αποτυχία που λέγεται «UAC» στα Windows Vista είναι το άλλο άκρο. Στην προσπάθειά της να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο τα UNIX συστήματα αναφέρουν λάθη, η Microsoft έφτιαξε το πιο ενοχλητικό, το πιο σπαστικό και άχρηστο μηχανισμό αναφοράς λαθών. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι σχεδόν το κλείνουν, για να μην τους σπάει τα νεύρα, και καταλήγουν με ένα σύστημα που είναι λιγότερο ασφαλές και χρήσιμο :-/
Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο hit στο Google για "UAC Windows Vista":
Windows Vista Secret #4: Disabling UAC
Στο ίδιο το κείμενο είναι τόσα πολλά αυτά που δε μ' αρέσουν, που δεν έχει νόημα καν να τα αναφέρω). Και μόνο από τον τίτλο μπορώ να πω:
* Secret; Τί εννοείς "secret" και αν όντως είναι "secret" γιατί δεν είναι documented ως μέρος του official release;
* Από πότε το να απενεργοποιήσεις κάτι που χαρακτηρίζεται ως "security feature" είναι τόσο καλή ιδέα που θεωρείται καλό σαν ιδέα;
κλπ.
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα στα Windows τα μηνύματα λάθους είναι τόοοοσο ακατανοήτα. Σε βαθμό που η ενασχόληση με τα ενδώτερα του υπολογιστή να είναι περισσότερο κάτι σαν ανάγνωση της Κάμπαλα. Θα μου πεις ρε Λευτεράκη καταλαβαίνεις τα μηνύματα λάθους πάντα στο Linux...?
όχι, να πω την πάσα αλήθεια... αλλά τουλάχιστον υπάρχει κάπου εκεί έξω κάποιος που είχε το ίδιο πρόβλημα με εμένα ή ένας developer με όρεξη να μου πει τι έχει στραβώσει και ίσως και να το φτιάξει.
Δημοσίευση σχολίου