Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Ξεκινώντας!

ΩΩΩ τι συμπαθητικό περιβάλλον!
(Οκ, υπερβολικός ενθουσιασμός, το είχα ξαναδεί, το KDE μάλιστα μου αρέσει πολύ περισσότερο...)

Μα να, κάτι πορτοκαλί ανάβει πάνω δεξιά, τι να είναι άραγε;
Έχω 16 καινούργια updates για να εγκαταστήσω!
Εξαιρετικό προγραμματάκι, με το που βγεί καινούργιο update, τσούπ τελευταία έκδοση! (Πραγματικά φανταστικό, τι SP και μαλακίες...)

Πρώτο μέλημά μας η διόρθωση των repositories (mirror servers που περιέχουν ΟΛΑ τα πακέτα που δύναται να εγκατεστηθούν) αναβάθμιση απο etch σε lenny, δηλαδή την testing έκδοση.

Προτιμώ να βάζω τα mirror του NTUA και της ΟΤΕΝΕΤ (για προφανείς λόγους).
Για την εγκατάσταση των προγραμμάτων χρησιμοποιείται το προγραμμα apt το οποίο αντικαταστήθηκε στην συνέχεια απο το πρόγραμμα aptitude. Τις ρυθμίσεις για τα repositories τις περιλαμβάνει το αρχείο /etc/apt/sources.list το οποίο για την δική μου περίπτωση είναι κάπως έτσι:

deb ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/debian testing main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/debian testing main contrib non-free
deb ftp://debian.otenet.gr/pub/linux/debian testing main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib

Ο λόγος που έχουμε ξεχωριστό repository απο το security.debian είναι οτι κάποια σημαντικά updates μπορεί να αργήσουν "ανέβουν" στα υπόλοιπα mirrors.

Αφού προσθέσαμε τα κατάλληλα repositories ήρθε ο καιρός να ξανακάνουμε update. Γράφουμε λοιπόν aptitude dist-upgrade και το παρακολουθούμε να αναβαθμίζει το σύστημά μας με τις τελευταίες εκδόσεις τόσο απλά! :D

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Εγκαθιστώντας..

Το σύστημα που αποφάσισα να εγκαταστήσω το Debian είναι ένα PC με 2.8Ghz Intel Celeron με 1256MB RAM, Nvidia 7300GS, 1 IDE HD 80GB, 2 Sata HD 200 και 80 HD.

Σίγουρα όχι ό,τι καλύτερο, μα το linux δεν φημίζεται για την απόδοσή του σε low end μηχανήματα; Αφού σηκώναμε άψογα 2003 server, ένα gnome το έχουμε για την πλάκα...

Νίλα νούμερο 1 λοιπόν:
Πάντα, ΠΑΝΤΑ πρίν απο εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος να κάνετε ένα memοry test. Προτείνω το memtest86 που είναι δωρεάν και περιλαμβάνετε και στα περισσότερα cd/dvd με διανομές linux. (Για να το τρέξετε απλά γράφετε memtest ή memtest86 στην wait screen του cd/dvd). Αν δεν κάνετε όπως δεν έκανα εγώ και έχετε ένα μικρό προβληματάκι, σας εγγυώμαι οτι θα νιώσετε την σημασία της φράσης "segmentation fault" που πάλευα με θεούς και δαίμονες για να βρω τι έφταιγε και δεν έτρεχε κανένα πρόγραμμα εμφανίζοντας το εν λόγο μήνυμα.
(Για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι, στα 2003 server δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα...)

Ξεπερνώντας το εμπόδιο αυτό αντικαθιστώντας την life time guaranteed μνήμη μου άμεσα απο το e-shop είμαι ξανά έτοιμος για να πέσω με τα μούτρα στην μάχη.

Αμ δέ!
Πρέπει στην ζωή μου να έχω γράψει τουλάχιστον 20 cd/dvd με διάφορες εκδόσεις debian. Ό,τι μπορούσα να βρώ ήταν εξαφανισμένο ή απλά δεν δούλευε.

Με έσωσε το Debian Net Install CD, που για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα cd 158MB που περιέχει τον installer για την εγκατάσταση του πυρήνα και απο εκεί και πέρα οτιδήποτε extra κατεβαίνει απευθείας απο το internet. (για το καλό της ψυχικής σας υγείας: do NOT try it at home on a non DSL line).

To Debian Net Install CD έχει filename "debian-40r0-i386-netinst.iso" και θα το βρείτε εδώ.

Ο Installer δούλεψε άψογα. (Η αλήθεια είναι πως έχουν κάνει τρομερή δουλειά σε αυτόν τον τομέα...) Βρήκε με DHCP το router, πήρε IP μόνο του, αναγνώρισε τα πάντα και άρχισε να κατεβάζει τα αρχεία απο το internet για το γραφικό περιβάλλον και το κυρίως σύστημα.

Μετά τις ρυθμίσεις κωδικών/χρηστών κλπ, ήμουν έτοιμος να κάνω log in για πρώτη φορά στο ολοκαίνουργιο λειτουργικό(τατο) σύστημα μου:)

Οι περιπέτειες του μικρού Ventrix στον μαγικό κόσμο του Linux

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μπροστά απο εναν υπολογιστή, αδυνατώ να ξεχάσω τις στιγμές που προσπαθούσα, να εγκαταστήσω μια διανομή linux. Αυτό το ̔με τρελές δυνατότητες̔ λειτουργικό είχε εξιτάρει την φαντασία μου και η επιμονή μου με κράτησε αρκετές μέρες άυπνο...

Μάταια όμως.

Εκείνη την εποχή το linux ήταν για τους λίγους και εγώ δεν ήμουν (ακόμα πιστεύω οτι δεν είμαι) ένας απο αυτούς. Ακόμα και μετά απο μερικές πετυχημένες εγκαταστάσεις (mandrake, suse) και παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζα (μη αναγνώριση του modem της κάρτας ήχου κλπ) μετά απο λίγο έχανα το ενδιαφέρον μου.

Φτάσαμε αισίως στο σήμερα. Μετά απο ένα ακόμα μεγάλο κενό οφειλόμενο στην απογοήτευση της μη εύρεσης μιας διανομής που να μην αντιμετωπίζει τραγικά (έστω) προβλήματα και κατόπιν μερικών ακόμα περιπετειών με διάφορες ̔εκσυγχρονισμένες̔ διανομές γνώρισα το Debian.

Μην πολυλογώ περισσότερο, μετά απο αρκετό πειραματισμό και στην εν λόγω διανομή (που ομολογουμένως τα πήγα αρκετά καλά, δεδομένου οτι η κάθε εγκατάσταση κρατούσε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4-5 ημέρες) αποφάσισα να εξαφανίσω τα Windows 2003 Server και να εγκαταστήσω αποκλειστικά Debian.

Σε αυτό εδώ λοιπόν το blog, θα κρατάω απο εδώ και πέρα όλες μου τις περιπέτειες που έχουν σχέση με το παράτολμο εγχείρημά μου.

Φύγαμε!